Creăm atmosferă pentru artă și divertisment!
Background Image Right Side

Despre folii de proiecție în general

Foliile de proiecție constituie suprafața de afișare ideală pentru tehnologia de proiecție profesională!

Când vine vorba de proiecție, nu doar proiectorul determină calitatea imaginii... trebuie să ști asta!

În ultimul deceniu au avut loc progrese uriașe în tehnologia de proiecție pe scenă. Proiectoarele digitale de înaltă performanță pot proiecta acum nu numai imagini fixe, ci și filme video fără distorsiuni, chiar și pe suprafețe curbe.

Când se utilizează un ecran de proiecție de bună calitate, calitatea proiecției depinde de o serie de factori, cum ar fi calitatea proiectorului, iluminarea mediului și distanța de proiecție.

Este valabil mai ales pentru locațiile în aer liber, că proiecția la lumina zilei este posibilă doar în anumite condiții!

Nu te mulțumi cu jumătate de măsură!

Pentru proiecțiile pe scene și la diverse evenimente, sursa de proiecție, proiectorul în sine, parametrii tehnici ai acestuia (ANSI-Lumen [1], imaginea și reproducerea culorilor [2], contrastul [3], factorul de luminanță [4], diagrama de luminanță [5], unghiul de dispersie și unghiul half gain [6], nivelul de negru [7]) și soluții alternative, cum ar fi LCD sau proiectoarele DLP cu 1, 2 sau 3 cipuri și datele acestora.

Se acordă însă foarte puțină atenție "suportului real", suprafeței de proiecție. Odată cu dezvoltarea surselor de lumină, lumea LED-urilor câștigă tot mai mult teren în iluminatul de studio și de scenă, iar acest lucru are efect și asupra suprafețelor de proiecție.

Alege o suprafață de proiecție profesională!

Fii profesionist! Alege soluția ideală!

Noile tehnologii impun, de asemenea, noi cerințe pentru suprafețele de proiecție. Atunci când tehnicianul șef lumini afirmă: "Lucrăm cu folii de operă", de obicei nu mai poate răspunde la întrebarea cu care dintre ele.

Folia de operă este un termen generic care acoperă acum o mare varietate de folii de proiecție, cu specificații suplimentare, cum ar fi "alb de operă, perforat, albastru deschis, lapte mat" etc.

Gama foliilor de proiecție Gerriets [8] oferă, în plus față de folia OPERA®, numeroase alte folii pentru proiecție frontală, față-spate, precum și retroproiecție simplă dezvoltate pentru alte domenii de utilizare.

Dorești să afli mai multe despre ecranele de proiecție?

Învăță despre proprietățile generale ale foliilor, posibilitățile, limitele și secretele longevității!

PVC / termoplastice

Majoritatea foliilor de proiecție sunt fabricate din PVC. PVC este un plastic amorf, care se înmoaie la căldură. Este un material dur și casant, de culoare albă, care se înmoaie, devine maleabil și se pretează la aplicații tehnice numai prin adăugarea de aditivi care îl înmoaie și îl stabilizează. Aditivii suplimentari îl fac dificil de ars.

Prelucrarea foliei

Sudarea la frecvență înaltă este cea mai modernă, eficientă și cea mai bună metodă de sudare de pe piață din punct de vedere calitativ. Pe parcursul a mai multor etape de producție se creează cusături fine, aproape invizibile. Foliile de lac și alte folii din PVC pot fi, de asemenea, prelucrate prin acest procedeu. De exemplu, se pot realiza folii gonflabile cu supape.

Dimensiunea foliei

Cu ajutorul tehnicii de sudare la frecvență înaltă, se poate produce aproape orice dimensiune. Cu toate acestea, în ceea ce privește înălțimea, există o limitare fizică în cazul foliilor de proiecție din PVC moale, deoarece întreaga greutate a materialului se află în partea superioară a foliei de proiecție și se poate întinde. Pentru înălțimi mai mari, se recomandă utilizarea unei folii de proiecție ranforsată, dar în acest caz nu este recomandabil ca aceasta să fie folosită pentru retroproiecție.

În principiu, nu există o limită de lățime, însă trebuie să fi atent la greutatea totală a foliei de proiecție. Atunci când alegi dimensiunea foliei de proiecție, trebuie să ai grijă să asiguri un raport lățime / înălțime rezonabil, deoarece ecranul de proiecție din PVC moale tinde să se subțieze la mijloc dacă înălțimea este mai mare decât lățimea.

Curățare

Pentru o durată de viață mai lungă, foliile pot fi curățate cu un detergent special pentru PVC și o cârpă din microfibre. Detergentul nu trebuie să conțină solvenți și nu trebuie să atace materialul de bază al foliei de PVC!

Corecție

Deteriorările minore ale foliilor pot fi reparate la fața locului cu ajutorul unui adeziv special foarte puternic din PVC și a unui petic din folia afectată. Pentru a evita orice confuzie, este important să reții că și reparațiile minore vor fi vizibile, în special în cazul foliilor pentru retroproiecție.

Te putem ajuta să te decizi pe care să o alegi?


[1] ANSI Lumen: O unitate de măsură a fluxului luminos a proiectorului. O măsură comparativă a luminozității proiectoarelor ANSI-Lumen. Fluxul luminos se calculează din iluminarea (lux) și suprafața de proiecție iluminată (m²).

[2] Culoarea și reproducerea culorilor: O imagine spectrală poate fi utilizată pentru a determina dacă există o reflexie sau o transmisie uniformă în fiecare gamă de culori. Imaginea spectrală reprezintă reflexia sau transmiterea luminii vizibile (aproximativ 380-780 nanometri) pe întreaga suprafață a imaginii. Proprietățile de reflexie sau de transmisie a luminii vizibile pe o suprafață de proiecție pot varia foarte mult în diferite game de culori.

În contrast cu factorul de luminanță, densitatea spectrală este măsurată ca valoare medie pe întreaga gamă nanometrică a foliei, adică o valoare scăzută a reflectanței / transmitanței nu înseamnă neapărat o luminanță scăzută. Acest lucru înseamnă că măsura în care o folie de proiecție reproduce culoarea nu depinde atât de mult de gradul sau intensitatea reflexiei sau transmisiei, ci mai degrabă de uniformitatea sa la diferite lungimi de undă.

Cu cât valorile măsurate sunt mai omogene și cu cât linia curbei este mai uniformă în spectrul afișat, cu atât mai bună este redarea culorilor foliei de proiecție. Diagrama arată o redare aproape perfectă a culorilor foliei de proiecție Gammalux High End.

[3] Contrast: Exprimă relația dintre alb și negru. Un contrast bun al imaginii se obține atunci când privitorul percepe părțile negre ale imaginii ca fiind negre și părțile albe ale imaginii ca fiind albe.

Pentru a măsura raportul de contrast, se proiectează un dreptunghi cu opt câmpuri albe și opt câmpuri negre și se măsoară fluxul luminos reflectat de folia de proiecție. Se determină media celor opt puncte de măsurare albe și opt puncte de măsurare negre și se împerechează.

Această valoare indică raportul de contrast. În condiții normale din sala de spectacole (iluminare ambientală de aproximativ 200 lux), se recomandă următoarele valori: raporturile de contrast între 5:1 și 10:1 sunt considerate slabe, iar la 20:1 calitatea este considerată bună.

[4] Factorul de densitate luminoasă (gain): Acesta descrie eficiența unei suprafețe de proiecție. Standardul DIN 19045 descrie cum se calculează puterea luminoasă a unui perete de imagine în raport cu o suprafață de referință predefinită (standardul alb DIN 50339).

Materialul acestei suprafețe albe de referință este sulfatul de bariu, care este o placă de cretă albă. Pentru această placă de cretă folosită ca suprafață de referință, factorul de luminanță este 1. Factorul de luminanță este întotdeauna o valoare măsurată în raport cu această suprafață de referință. Deci este posibil să existe un factor de luminanță mai mare de 1. În aceste cazuri, suprafața de proiecție reflectă (proiectată pe) sau transmite (proiectată prin) mai multă lumină decât placa de cretă albă.

Factorul de densitate luminoasă este măsurat din mai multe unghiuri. Luminanța este maximă atunci când lumina proiectată cade vertical pe suprafața imaginii, iar privitorul privește suprafața proiectată de-a lungul aceleiași axe. În acest caz, axa de proiecție și axa optică sunt identice. Unghiul de vizualizare este de 0°. În acest fel se măsoară factorul maxim de luminanță, adică gain-ul. Cu toate acestea, cu cât privitorul este mai departe de axa de proiecție, cu atât mai mare este unghiul de vizualizare și, de obicei, cu atât mai mic este factorul de luminanță al luminii reflectate.

[5] Diagrama de luminanță: Arată factorul de luminanță în punct de vizualizare dat. Cu cât curba este mai plană, cu atât mai uniformă este distribuția luminanței pe suprafața proiectată. Cu cât curba este mai abruptă, cu atât mai mult folia de proiecție este predispusă la puncte fierbinți (pete mai deschise în mijlocul imaginii) și, prin urmare, nu este potrivită pentru anumite aplicații (de exemplu, proiecția cu tranziție moale).

[6] Unghiul de dispersie și unghiul half gain: Unghiul de dispersie al unei suprafețe de imagine este unghiul de vizualizare conform DIN 19045. Acest unghi de vizualizare este definit ca fiind de 40° la dreapta și la stânga față de axa 0 sau de proiecție.

Unghiul de semigenerare este unghiul lateral în raport cu axa de proiecție la care factorul de luminanță ß este de 50%. Aceste date sunt rareori menționate ca o caracteristică suplimentară față de factorul de luminanță atunci când se caracterizează un ecran de proiecție.

[7] Valoarea neagră: Oferă intensitatea negrului din imaginea proiectată. Nivelul de negru este influențat atât de sursa de lumină, cât și de suprafața de proiecție. Nivelul optim de negru ar fi, teoretic, zero procente de reflexie sau transmisie a luminii incidente.

[8] Gerriets este o companie în creștere, cu filiale și distribuitori în 19 țări. De la înființarea sa în 1946, Gerriets a devenit o companie specializată pentru nevoile scenelor, evenimentelor și expozițiilor.

Activitățile sale acoperă toate domeniile: producția de perdele, draperii și textile scenice, textile de lățime mare, textile orizontale, textile decorative, catifele de scenă, materiale pentru efecte speciale, echipamente de scenă, cum ar fi sistemele de șine de cortină.

Background Image
Background Image
Proiectele noastre legate de tehnologia de teatru și de scenă
Centru de congrese Balatonfüred - Proiectare și execuție de technologie de scenă completă

Orașul Balatonfüred se poate bucura de un nou centru de congrese adaptat celor patru anotimpuri; în timpul realizării centrului de congrese ne-am ocupat de întreaga etapă de proiectare și execuție de technologie de scenă.

Detalii despre proiect
Madame Tussauds Budapest - Cortine pentru instalații

Atracția capitalei va cuprinde 51 de figuri de ceară realiste ale unor celebrități internaționale și maghiare; vizitatorii se vor întâlni, cu 17 celebrități maghiare. Am fost solicitați să contribuim la realizarea instalațiilor pentru figuri; a t...

Detalii despre proiect
Background Image