Atmoszférát teremtünk a művészetnek és a szórakoztatásnak!

Színpadi előfüggöny

Kápráztasd el a nézőket mielőtt felgördülne a függöny!

Legyen elegáns a bársonyfüggöny!

A színpad nyílását a vasfüggöny felhúzása után a nézők elől elzáró, nehezebb kelméből, rendszerint bársonyból készült függönyt az előadás megkezdésekor fel- vagy széthúzzák. Az előadás befejeztével pedig leeresztik, illetve összehúzzák.

A mai magyar színházakban jellemzően kétféle nagyszínpadi függöny nyitást használnak: a görögöt és a bayreuth-it.

Míg a görög függöny középről jobb-bal irányba nyílik; a bayreuth-i (vagy Wagner) nyitásnak az a sajátossága, hogy nem csak két irányba, de fölfelé is nyílik, ezzel egy sokkal nagyobb ívű, elegáns hatást keltve!

Ehhez a nyitáshoz a bársonyfüggönyt egy teljesen más technikával kell szabni és varrni különös tekintettel a megfelelő ív kialakítására, hogy a mindenkori szabályok alapján működjön a függöny.

A régi módszer szerint elkerülhetetlen volt, hogy a bársony nézők felé lévő oldalán a kötélvezetési technika kialakítása miatt fellelhető varrás ne látszódjon.

Mára a Gerriets[1] vállalat szakembereinek sikerült egy olyan technikát kidolgoznia a Bayreuth-i függönymozgatáshoz varrt előfüggönyökhöz, melynél szemből varrásmentesnek tűnik a függöny.

Amire büszkék vagyunk, hogy ezzel a technikával készítettük több színházunk előfüggönyét.

Például:

  • Magyar Állami Operaház
  • Erkel Színház
  • Budapesti Operett Színház
  • Vígszínház
Színház- és színpadtechnika
Színpadi előfüggöny

Mi a modern megoldásokat kínáljuk számodra

A színházi / színpadi előfüggönyök varrásához színpadi bársony anyagaink a hagyományos színeken túl az általad egyedileg elképzelt dizájn alapján is elkészíthetőek!

A bársonyfüggöny készítés során az anyag illesztése a belső felületen való varrással történik; így a néző számára nem jelenik meg a zavaró varrás a függöny felületén.

Töltsd le a katalógust, ismerd meg a lehetőségeket!

A színpadi előfüggöny vásárlás / értékesítés alkalmával a garanciális feltételekről is tájékoztatunk.

A bársony anyag méterben vagy méretre varrva vásárolható meg.

Szeretnél többet tudni a színpadi előfüggönyről?

Lángmentes kivitel, biztonságosan használható!

Bársony anyagaink kivétel nélkül B1 lángmentesítésű anyagok, melyek jól alkalmazkodnak a színpadi igényekhez.


[1] A Gerriets egy folyamatosan bővülő vállalat, leányvállalataival és disztribútoraival 19 országban van jelen. 1946-os alapítása óta a Gerriets szakcéggé vált a színpadi-, rendezvényi- és kiállítási igények megoldásában.

Tevékenysége minden területre kiterjed: függönyök, lepedővászon és szcenikai anyagok gyártása, nagy szélességű textíliák, horizontális szövetek, dekoratív szövetek, színpadi bársonyok, effektanyagok, színpadi felszerelések, például függöny mozgató sínrendszerek.

PDF File csatolmány

Színpadi előfüggöny

Letöltöm (2.4 MB)
Színház- és színpadtechnikai megoldásokkal kapcsolatos projektjeink
Balatonfüred Kongresszusi Központ - Teljes színpadtechnikai tervezés és kivitelezés

Négyévszakos kongresszusi központtal gazdagodott Balatonfüred; a kongresszusi központ megvalósítása alkalmával teljes színpadtechnikai tervezést és kivitelezést végeztünk.

Projekt részletei
Madame Tussauds Budapest - Függönyök installációkhoz

A fővárosi attrakció 51 nemzetközi és magyar közismert személy megszólalásig élethű viaszfigurájával várja a látogatókat, akik 17 magyar vonatkozású híreséggel is találkozhatnak. A figurákhoz tartozó installációk elkészítésében kaptunk közreműködő...

Projekt részletei