Atmoszférát teremtünk a művészetnek és a szórakoztatásnak!

SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés

# típus: Sportmérkőzés
# helyszín: Sepsi OSK Aréna - Sepsiszentgyörgy, RO
Projekt

A SEPSI OSK Stadionba tervezett és épített kiegészítő LED-perimeter rendszert a szurkolói kijáratok fölé telepítettük.

Az ötlet a Sepsi OSK vezetőségétől származott, hogy kilenc szurkolói kijárat fölé szereljünk LED-perimetert, ezzel bővítve a vizuális kommunikáció lehetőségeit és fokozva a szurkolói élményt.

A feladat részeként biztosítani kellett, hogy az újonnan felszerelt kijelzőkön, függetlenül a labdarúgópálya mellé telepített LED-perimeter rendszertől, tetszőleges tartalom legyen megjeleníthető.

Kihívás

A projekttel kapcsolatos első megkeresés nyár közepén érkezett. A kérés az volt, hogy a meglévő LED-es eredményjelző és perimeter rendszereket kiegészítő új kijelzők a szezon kezdetére, de legkésőbb néhány mérkőzéses elcsúszással már üzemeljenek.

Megrendelőnktől konkrét méreteket kaptunk, hogy melyik kiegészítő LED-perimeter mekkora méretű legyen; a kilenc kijáró nem egységes méretű.

► Átnéztük a lehetőségeket, egyeztettünk a gyártóval, és egységesítettük a LED-perimeterek magasságméretét. A LED-perimeterek magassága pontosan a kért 1 méter, míg szélességben 3 félét használtunk: 4 méter, 4,5 méter, illetve 6 méter.

► A helyszín adottságainak megfelelően előre elkészítettük a LED-perimeterek rajzait, a felfogatásukkal kapcsolatos megoldást és a vezérlésük módját. Az első egyeztetésre már felkészülten, konkrét megoldásjavaslattal érkeztünk.

► A helyszíni bejárás során minden egyes kiegészítő LED-perimeter helyét felmértük, az optikai átalakítók, a videóprocesszor és a bejátszó számítógép pontos pozícióját meghatároztuk, valamint véglegesítettük a konkrét műszaki tartalmat; végül elindítottuk a gyártást.

Megoldás

Mivel a megrendelő részéről elvárás volt, hogy minél előbb üzemeljen a kiegészítő LED-perimeter rendszer, így a megvalósítást az alábbi részfolyamatokkal gyorsítottuk:

► A LED-perimetereket, miután a gyártónál elkészültek, légi úton szállítottuk a budapesti telephelyünkre.

► A LED-kijelző vezérlő videóprocesszort, optikai átalakítókat, bejátszó számítógépet, szoftverrel együtt kompletten összeraktuk a raktárunkban.

Teszteltük, feliratoztuk az eszközöket, így időt spóroltunk a telepítésnél; már csak be kellett szerelni az eszközöket a rackszekrénybe és a megfelelő kábelt a megfelelő helyre kellett csatlakoztatni.

► Az erős és gyengeáramú szerelési igényeinket leadtuk, amelyeket a helyi sepsiszentgyörgyi csapat kivitelezett.

► Már előre kijelöltük a telepítő stábot, hogy amikor a LED-perimeter megérkezik, azonnal indulhassunk a telepíteni.

A LED-perimeter hétfő reggel beérkezett a budapesti telephelyünkre. Átpakoltuk a saját autónkba, és már indultunk is Sepsiszentgyörgyre, hogy kedden reggel kezdhessük a telepítést.

► A rögzítő konzolokat a helyszíni szerelés során felfúrtuk a homlokzatokra, ahol már vártak a helyi szakemberek által kihúzott erős- és gyengeáramú kábelek.

► Konzolokra csavaroztuk a Yuchip kültéri *P3,9mm-es LED-kijelző kabinetjeit - amelyek szemből is szerelhetőek - majd bekötöttük az áram és jelindító kábeleket. A LED-perimeter teljes mélysége a konzollal együtt alig 10 centiméter.

► Az optikai átalakítókat két helyen helyeztük el, ahol összegyűlnek a kijelzőktől érkező jelkábelek. Innen optikai kábelen keresztül jutunk fel a szerver helyiségbe, ahol a LED-kijelző vezérlő videóprocesszor található.

► A rendszert úgy terveztük meg, hogy a későbbiekben bővíthető legyen; szükség esetén további LED-kijelzőket is meg tudjon hajtani.

► A vezérlés távolról is elérhető, így egy későbbi szoftverfrissítés vagy hibaelhárítás miatt nem szükséges a helyszínre utaznunk.

A teljes rendszer úgy lett megtervezve, hogy a biztonságos üzemeltetés áll mindenek felett: minden gyengeáramú kábel két irányból van csatlakoztatva. Ha netán valahol szakad egy szál, a kiegészítő LED-perimeter rendszer továbbra is hiba nélkül tud működni.

Az egész rendszert tartalommal ellátó számítógépet a vezérlőhelyiségben helyeztük el. A helyi technikusok a többi megjelenítővel együtt tudják kezelni, irányítani.

A telepítés után a kiegészítő LED-perimeter rendszer használatához szükséges információkat átadtuk a helyi kiszolgáló személyzetnek.

Hajrá, Sepsi!

► A projekt helyszíne: Sepsi OSK Aréna

A Sepsi OSK Aréna a Sepsi OSK SC mérkőzéseinek otthont adó sportlétesítmény, UEFA-négycsillagos labdarúgóstadion.

Forrás: Wikipédia

*P-érték (pixeltávolság): A LED-kijelző modulok könnyű diódákkal készülnek. A P-érték a diódák egymáshoz viszonyított értékét mutatja mind vertikális, mind pedig horizontális irányban milliméterben kifejezve.

► A fotók a SEPSI OSK hozzájárulásával készültek.

Projekt kategóriák
Labdarúgás
Sportmérkőzés
Technológiai elemek
LED-perimeter
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés 1
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés 2
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés 3
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés 4
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés 5
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés 6
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés 7
Background Image
Background Image
További projektjeink
Új Hidegkuti Nándor Stadion: LED-es eredményjelző tervezés és kivitelezés - Perimeter és Digital Signage rendszer üzemeltetés

2016-ban a stadion teljes körű felújítására került sor, mely keretében két darab LED-es eredményjelző telepítésével bíztak meg bennünket. A kivitelezési munkálatok végeztével további, állandó feladatként nem csak az általunk telepített berendezés...

Projekt részletei
FINA 2022 – LED-es eredményjelző és LED-perimeter rendszerek a vizes világbajnokság vízilabda sport eseményein

A 2022-es úszó-világbajnokságot június 17. és július 3. között rendezték a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és a Magyar Úszó Szövetség szervezésében Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szegeden. A négy helyszín közül három helyen, a Debreceni Spo...

Projekt részletei
Background Image