Atmoszférát teremtünk a művészetnek és a szórakoztatásnak!

Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés

# típus: Marketingkommunikáció
# helyszín: Madame Tussauds Budapest - Budapest, HU
Projekt

A fővárosi attrakció 51 nemzetközi és magyar közismert személy megszólalásig élethű viaszfigurájával várja a látogatókat, akik 17 magyar vonatkozású híreséggel is találkozhatnak.

A projekt során az enteriőrbe integrált Digital Signage monitorokkal, LED-falakkal és LED-padlókkal a Madame Tussauds Budapest impresszív vizualitást nyújt a látogatói számára.

A megbízás részeként:

► Az előtérbe került egy 3x2-es TV-fal speciálisan, a helyi feladatokhoz fejlesztett vezérlőrendszerrel.

► A látogatói térbe telepítettünk 4 darab LED-falat

► és 2 darab interaktív LED-padlót,

► illetve az ezeket kiszolgáló vezérlőprocesszorokat.

A LED-falakat és LED-padlókat meghajtó különböző LED-es videóprocesszorokat szükséges volt egy egységes rendszerbe illeszteni. Ezért a feladat megoldásához egy egyedi vezérlőrendszert fejlesztettünk.

A beépített LED-es felületek a figurákhoz tartozó installációk részeként, valamint belsőépítészeti elemként működnek.

Kihívás

Már tartott az épület belső átépítése, mikor bekapcsolódtunk a projektbe.

► A tervezés alkalmával meghatározó elvárás volt, hogy az új technológia integrálása a precízen és aprólékosan megtervezett enteriőrbe ne befolyásolja negatívan a Madame Tussauds eddigi hangulatát és stílusát. Éppen ellenkezőleg! A beépített vizuáltechnikai eszközöknek hozzá kell járulnia az élmény gazdagításához.

► A LED-falakat és vezérlőrendszert úgy kellett megtervezni, hogy könnyen kezelhetőek legyenek, és lehetőséget adjanak a rajtuk megjelenő tartalom gyors és problémamentes frissítésére.

► Egyéb szakágakhoz kellett alkalmazkodnunk; velük együttműködve kellett integrálnunk a 4 darab LED-falat és 2 darab LED-padlót a kiállítási térbe. Az egyidőben több szakágat érintő kivitelezési folyamat közben a LED-es megjelenítő eszközök védelme egyáltalán nem volt könnyű feladat.

► A LED-falak magas felbontásúak: meghajtásukhoz nagykapacitású LED-fal processzorok szükségesek tucatnyi 4K-s HDMI bejárattal, emiatt rendkívül kábeligényes volt a kiépítés.

► Újragondolást igénylő feladat volt, hogy az étterem helyiségben a kijelző falfelület kialakítása menet közben változott: a LED-kijelző modulok mennyisége nem, csak az elrendezésük.

A LED-kijelző modulok úgy vannak legyártva, hogy minden kabinetnek meg van a saját térbeli pozíciója, ellátva a megfelelő pontokon csatlakozókkal.

Már tartott a LED-kijelző modulok tesztelése a gyárban, amikor ezeket a csatlakozásokat át kellett tervezni. A gyártó rugalmas együttműködésének köszönhetően, az átalakítás gyorsan megtörtént és a helyszínen már könnyen ment az új elrendezés szerinti telepítés.

A telepített LED-es kijelző felület tartalmaz: ajtó miatti kivágást, 90 fokos sarokillesztést, sőt egy rejtett revíziós nyílást is takar. A revíziós nyílás a későbbi karbantartások elvégzéséhez elengedhetetlen.

► A tervezés folyamatában Sandra Bullock viaszmásának rögzítése újszerű megoldást igényelt; egy 2,5 méter széles és 2,5m mély LED-padló közepére kellett elhelyezni, rögzíteni biztonságosan.

Általában az aljzatba rögzítik a bábukat, ha ez nem lehetséges, akkor súlyokkal fixálják.

Mivel Sandra Bullock szoknyában jelenik meg a kiállításon, ezért a súlyozás nem volt használható megoldás. Mivel egy működő LED-padlón van elhelyezve, így az aljzatba történő rögzítés sem volt járható út. Vagy mégis?

Megoldás

► Sandra Bullock viaszmásának rögzítésekor előzetesen figyelembe kellett venni, mi az, amit megenged és elfogad biztonságos rögzítésnek a Madame Tussauds.

Ezt követően a bábu nézési irányát, és a LED-padlón belüli pozícióját figyelembe véve kellett átfúrni a LED-padlót. Így tudtuk a viaszbábut rögzíteni az általunk gyártott egyedi LED-padló tartószerkezetbe:

▪ Miután megvizsgáltuk az összes lehetőséget és mindenki elfogadta a bábu pozícióját, megtörtént a LED-padló rétegenkénti átfúrása. Szervizes kollégáink apró darabokra bontottak egy 250 mm széles és 250mm magas LED-modult, majd mikroszkóp alatt rétegenként haladtak át rajta.

▪ A fúrás következtében megsérült diódákat átforrasztották, így végeredményként: egy működő, lyukas LED-kijelző modult kaptunk.

▪ Az egyedileg gyártott LED-padló tartószerkezetbe alumínium tömböt hegesztettünk, amely egy belső menetes hüvelyt kapott; ebbe lehetett biztonsággal rögzíteni Sandra Bullock élethű viaszmását.

► A Madame Tussauds LED-falak projektje lehetővé teszi, hogy a viaszfigurák mögött háttereket, mozgó képeket jelenítsenek meg, amelyek kiegészítik és kiterjesztik az installációk megjelenését.

A kivitelezés alkalmával beépített LED-falak a legújabb technológiával és kapcsolódó videóvezérlő szoftverekkel vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik a tartalom könnyű és gyors frissítését. Így a Madame Tussauds Budapest látogatói tere könnyen alkalmazkodhat a különböző eseményekhez, ünnepekhez vagy akár új viaszfigurák felvételéhez.

► A 6 különálló kijelző vezérlését összeraktuk az irodánkban már a helyszíni telepítést megelőzően. Felprogramoztunk mindent előre és teszteltük a vezérléseket működés közben.

Így, amikor a helyszínen az adottságok lehetővé tették: már tudtuk telepíteni a vezérlést a szerverteremben, amely rendszerré állt össze. Előny, ha a processzorokat felprogramozva helyezzük el a végleges helyükön; képesek azonnal jelet adni, így a LED-falak telepítésénél rögtön tartalmat látunk.

► 4 darab P1,875mm és 1,56mm felbontású Fine Pixel Pitch LED-falat építettünk. A modulokat magába fogadó kabinetek mindkét típusnál megegyeztek, csak a LED-kijelző modulok voltak eltérőek.

A LED-falak méretei, amelyek magukért beszélnek:

▪ 3 méter széles és 3,375 méter magas P1,875 mm-es felbontású, melynek a teljes felbontása: 1.600 pixel (széles) x 1.800 pixel (magas).

▪ 1,8 méter széles és 4,05 méter magas P1,875 mm-es felbontású, melynek a teljes felbontása: 960 pixel (széles) x 2.160 pixel (magas).

▪ 15 méter széles és 4,05 méter magas P1,56 mm-es felbontású, melynek a teljes felbontása: 9.600 pixel (széles) x 2.592 pixel (magas).

▪ 39 méter széles és 3,375 méter magas P1,56 mm-es felbontású, melynek a teljes felbontása: 24.960 pixel (széles) x 2.160 pixel (magas).

Az épület falaira lézer segítségével milliméter pontosan jelöltük, majd rögzítettük a LED-falak konzoljait. Ezt követően az erős és gyengeáramú kiállásokat elhelyezték a szakkivitelezők.

Ezután tudtuk felhelyezni a LED-kabineteket, amelyek már kompletten előre szereltek voltak a LED-modulok kivételével; tartalmazta a fogadókártyákat, tápegységeket és a belső kábelezést a kabinetek között.

Amikor a kabinetek a helyükre kerültek az erős és gyengeáramú kábeleket csatlakoztattuk. Ezt követően elkezdődött a LED-modulok felhelyezése, aminek köszönhetően már kész képet is láttunk.

► 2 darab lépésálló LED-padlót telepítettünk:

▪ a korábban már említett 2,5 méter széles és 2,5 méter mély LED-padlót Uniview Non-interactive I series P3,9mm LED-kijelző modulokból

▪ és a 6,5 méter széles és 2 méter mély interaktív LED-padlót Uniview Interactive I series COT solutions P2,6mm LED-kijelző modulokból építve.

► Az interaktív LED-padlóra grafikai (engine) motort fejlesztettünk, amely érzékeli a látogatók lépéseit és ennek megfelelően effektezi a megjelenő képet vagy videót (például, mintha vízen járna a látogató).

Az effekt létrehozására külön grafikai (layert) réteget használunk, amely független az eredeti képtől vagy videótól.

► A létesítményben üzemelő LED-falakat és LED-padlókat meghajtó különböző LED-es videóprocesszorokat szükség volt egy egységes rendszerbe illeszteni.

Ezért a feladat megoldására fejlesztettünk egy egyedi vezérlőrendszert, amely szoftver és hardver elemekből tevődik össze. Ez a rendszer az összes különböző LED-es videóprocesszort vezérli, összehangolja és figyeli a működés minden paraméterét.

Bármilyen hiba esetén értesítést küld a grafikai vezérlőrendszer felé; ezáltal a kezelőszemélyzetet azonnal értesíti, ha meghibásodás lépne fel.

► A nagy felületű LED-es kijelzők mellett, az előtérben kialakításra került egy 3x2-es TV-fal speciálisan, a helyi feladatokhoz fejlesztett és optimalizált vezérlőrendszerrel.

A TV-fal mindegyik eleme 4K felbontással üzemel, így a teljes fal felbontása 11.500 x 4.320 pixel.

A vezérlőrendszer ezen a felületen bármilyen elrendezésben valós időben képes megjeleníteni az információkat, dinamikus vagy statikus tartalmakat egy könnyen kezelhető, távolról is menedzselhető felületen.

► A LED LEG-ek számokban:

▪ 86.076.928 pixel jelenik meg összesen a kijelzőkön.

▪ 205 négyzetméter LED-fal.

▪ 19,25 négyzetméter LED-padló.

▪ 381 darab CAT indító kábel a LED-falakhoz.

▪ 112 darab áramindító kábel a LED-falakhoz.

▪ 13 darab 4K felbontású tartalom.

A Madame Tussauds Budapest lenyűgöző vizuális élményt nyújt a látogatói számára, mellyel még emlékezetesebbé teszi a múzeumlátogatást.

► A projekt helyszíne: Madame Tussauds Budapest

A Madame Tussauds Budapest a főváros szívében, a Palazzo Dorottya csodálatos műemlék épületének alsó szintjén, 2000 négyzetméteren kínál egyedülálló élményt és szórakozási lehetőséget a nagyközönség számára.

A jogtulajdonos Merlin Enetrtainments és a Dorottya Experience Kft együttműködésében létrejött turisztikai attrakció interaktív és ikonikus környezetben, hihetetlenül élethű ábrázolással mutatja be a nemzetközi és magyar hírességeket, az A-listás zenei- és sportlegendákat, valamint a világ híres vezetőit megjelenítő viaszfigurákat.

► A Madame Tussaudsról

A Madame Tussauds több mint 250 éve invitálja az embereket a vörös szőnyegre, hogy közelebb kerülhessenek az általuk csodált vagy éppen rettegett személyekhez.

A világ legfontosabb turisztikai célpontjaiban található több mint 22 látnivalóval a vállalat elkötelezett, hogy látogatók millióinak lehetőséget adjon, hogy az A-listáktól a zenei legendákig, a sport hősökig és a hírhedt világvezetőkig mindenkivel személyesen megismerkedhessenek.

Ma is egy generáció globális ikonjaival dolgoznak együtt, hogy lenyűgözően élethű figurákat alkossanak, és olyan izgalmas, interaktív élményeket kínáljanak, amelyekkel a látogatók a lehető legközelebb érezhetik magukat a hírnévhez.

Cím: 1051 Budapest, Dorottya utca 6.

Forrás: A Madame Tussauds Budapest hivatalos weboldala.

A fotók SAMSUNG Galaxy S21 FE 5G okostelefonnal készültek.

Digital Signage és AV rendszer referencia | Magyarország

Projekt kategóriák
Marketingkommunikáció
Művészeti kiállítás
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 1
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 2
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 3
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 4
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 5
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 6
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 7
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 8
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 9
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 10
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 11
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 12
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 13
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 14
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 15
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 16
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 17
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 18
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 19
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 20
Madame Tussauds Budapest - LED-fal, LED-padló és videóprocesszor vezérlőrendszer tervezés és kivitelezés 21
További projektjeink
LED-fal és vezérlőrendszer tervezése és kivitelezése a Septimia Sport Klub bowlingpályájához

Székelyudvarhelyen, a Szejke patak mellett található Septimia Resortban működő Septimia Sport Klub Bowling Egyesület elképzelése az volt, hogy a bowlingpálya végébe LED-falat telepítenek, melyen majd tetszőlegesen lehet tartalmakat megjeleníteni. ...

Projekt részletei
SEPSI OSK Stadion - LED-perimeter rendszer bővítés

A SEPSI OSK Stadionba tervezett és épített kiegészítő LED-perimeter rendszert a szurkolói kijáratok fölé telepítettük. Az ötlet a Sepsi OSK vezetőségétől származott, hogy kilenc szurkolói kijárat fölé szereljünk LED-perimetert, ezzel bővítve a viz...

Projekt részletei