Atmoszférát teremtünk a művészetnek és a szórakoztatásnak!
Background Image Left Side
Background Image Right Side
Színháztechnika

Vetítőfóliák

01
Vetítőfólia (általánosan)
A professzionális vetítéstechnika ideális megjelenítőfelületei a vetítőfóliák!

Amikor vetítésről beszélünk, nem csak a projektoron múlik a kép minősége... ezt tudnod kell!

Az elmúlt évtizedben a színpadi vetítéstechnika óriási fejlődésen ment keresztül. A digitális, nagyteljesítményű projektorok már nemcsak állóképeket, hanem videofilmeket is tudnak torzításmentesen vetíteni még görbe felületekre is.

Jó minőségű vetítőfólia használata esetén a vetítés minősége számos tényezőtől függ, így például a projektor minőségétől, a környezet megvilágításától és a vetítési távolságtól.

Különösen külső helyszíneken érvényes, hogy nappali fénynél történő vetítés csak bizonyos feltételek mellett lehetséges!

Ne érd be fél megoldással!

A színpadokon és a különböző rendezvényeken történő vetítéseknél intenzíven foglalkoznak a vetítés forrásával, magával a projektorral, annak műszaki paramétereivel (ANSI-Lumen [1], színkép és színvisszaadás [2], kontraszt [3], fénysűrűségi tényező [4], fénysűrűség diagram [5], szórásszög és half gain szög [6], feketeérték [7]) és az alternatív megoldásokkal, mint az LCD- illetve 1, 2 vagy 3 chipes DLP-projektorokkal és azok adataival.

Azonban a „tulajdonképpeni médium” -nak, a vetítési felületnek nagyon kevés figyelmet szentelnek. A fényforrások fejlődésével a stúdió– és színpadvilágításban egyre előretörő LED-ek világa a vetítőfelületekre is hatást gyakorolnak.

Válassz professzionális vetítési felületet!

Légy profi! Az ideális megoldás mellett dönts!

Az új technológiák a projekciós felületekkel szemben is új elvárásokat támasztanak. Amikor egy fővilágosító kijelenti: „Mi opera-fóliával dolgozunk” már általában nem tud arra válaszolni, hogy melyikkel? Hiszen ez gyűjtőfogalom, amely ma már számos különböző vetítőfóliát takar, melyeket további specifikációkkal jellemeznek, mint pld. „opera fehér, perforált, világoskék, tej matt” stb.

A Gerriets [8] vetítőfólia termékcsalád az opera-fólia mellett még számos más felhasználási területre kifejlesztett elölről vetített, elölről és hátulról, valamit simán hátulról vetíthető fóliát kínál.

Szeretnél többet tudni a vetítőfóliákról?

Ismerd meg a fóliák általános tulajdonságait, a lehetőségeket, a korlátokat és a hosszú élettartam titkát!

PVC/termoplasztikus műanyagok

A legtöbb vetítőfólia PVC-ből készül. A PVC egy amorf, hőre puhuló műanyag. Kemény és sprőd anyag, fehér színű és csak a lágyságát elősegítő és stabilizáló adalékok által lesz puhább, alakítható és műszaki területen hasznosítható. További adalékok teszik nehezen éghetővé.

A fólia megmunkálása

A nagyfrekvenciájú hegesztőeljárás a piacon létező legmodernebb, leghatékonyabb és minőségileg legjobb hegesztési módszer. Több gyártási lépés során finom, szinte láthatatlan varratok keletkeznek. Ezzel az eljárással lakkfóliák és más PVC fóliák is megmunkálhatóak. Például felfújható, szeleppel ellátott fóliák is készíthetőek.

Fóliaméret

A nagyfrekvenciájú hegesztési technikával közel minden méretet legyártható. Viszont ami a magasságot illeti, a puha PVC vetítőfóliáknál van egy fizikai korlát, ugyanis az anyag teljes súlya a vetítőfólia felső részét terheli, és megnyúlhat. Nagyobb magasság esetén ajánlatos anyagában megerősített vetítőfóliát használni, de ekkor nem célszerű hátsó vetítésben gondolkodni.

A szélességnél elviekben nincs korlát, csupán a vetítőfólia teljes súlyára kell odafigyelni. A vetítőfólia méretválasztásánál figyelni kell egy ésszerű szélesség/magasság arányra, mivel a puha PVC vetítőfólia hajlamos középen elvékonyodni, ha a magasság nagyobb, mint a szélesség.

Tisztítás

A hosszabb élettartam érdekében a fóliákat egy speciális PVC tisztítószerrel és egy mikroszálas kendővel lehet tisztítani. A tisztítószer nem tartalmazhat oldószert és a PVC-fólia alapanyagát nem kezdheti ki!

Javítás

A fóliákon keletkezett kisebb sérülések helyszíni javítását egy igen erős speciális PVC ragasztóval és az érintett fólia foltozódarabjával lehet elvégezni. A félreértések elkerülése végett fontos, hogy a kisebb javítások is látszani fognak, különösen hátulról vetített fóliák esetén.

Segíthetünk, hogy melyiket válaszd?


[1] ANSI-Lumen: A projektor fényáramának mértékegysége. Az ANSI-Lumen projektorok (vetítők) fényerejének összehasonlító mértékegysége. A fényáramot a megvilágítás mértékéből (lux) és a megvilágított vetítőfelületből (m²) számítják ki.

[2] Színkép és színvisszaadás: Egy színképpel állapítható meg, hogy minden színtartományban egyenletes fényvisszaverődés (reflexió) vagy fényátbocsátás (transzmisszió) jön-e létre. A színkép a látható fény (kb. 380-780 nanométer) reflexióját vagy transzmisszióját a teljes képfelületen ábrázolja. A vetítőfelületen a látható fény reflexiós vagy transzmissziós tulajdonsága az egyes színtartományokban igen különböző lehet.

A fénysűrűségi tényezővel szemben a színképnél a középértéket mérik a teljes fólián nanométer tartományban, azaz az alacsony reflexiós/transzmissziós érték nem feltétlenül jelent alacsony fénysűrűséget. Ezáltal az, hogy egy vetítőfólia milyen mértékben adja vissza a színeket, nem annyira a reflexió illetve transzmisszió fokától vagy intenzitásától függ, hanem sokkal inkább a különböző hullámhosszokon mért egyenletességétől.

Minél homogénebbek a mért értékek és minél egyenletesebb a görbe vonala az ábrázolt színképben, annál jobb a színvisszaadása a vetítőfóliának. A diagram egy majdnem tökéletes színvisszaadást mutat a Gammalux High End rávetítő fólia esetében.

[3] Kontraszt: A fehér és a fekete közötti viszonyt fejezi ki. Jó képkontrasztról beszélünk, ha a szemlélő a fekete képrészleteket feketének, a fehér képrészeket pedig fehérnek érzékeli.

A kontrasztarány méréséhez egy téglalapot vetítenek nyolc fehér és nyolc fekete mezővel és mérik a vetítőfóliáról visszaverődő fényáramot. A nyolc fehér és nyolc fekete mérési pont középértékét meghatározzák és aránypárba állítják ezeket.

Ez az érték adja meg a kontrasztarányt. Normál előadótermi körülmények között (környezet megvilágítása kb. 200 lux) a következő értékek ajánlottak: az 5:1 és 10:1 közötti kontrasztértékek rossznak számítanak, 20:1 aránynál a minőség jónak számít.

[4] Fénysűrűségi tényező (gain): Egy vetítőfelület hatásfokát írja le. A DIN 19045 szabvány leírja, hogy hogyan kell egy képfal fényteljesítményét kiszámítani egy előre definiált referenciafelülethez képest (fehér standard DIN 50339 szerint).

Ennek a fehér referenciafelületnek az anyaga báriumszulfát, ami egy fehér krétalap. Ennél a referenciafelületként használt krétalapnál a fénysűrűségi tényező 1. A fénysűrűségi tényező mindig ehhez a referenciafelülethez viszonyított, mért adat. Így lehetséges, hogy létezik 1-nél nagyobb fénysűrűségi tényező. Ezekben az esetekben a vetítőfelület több fényt reflektál (rávetített vetítőfólia) vagy ereszt át (átvetített vetítőfólia), mint a fehér krétalap.

A fénysűrűségi tényezőt több szögből mérik. A fénysűrűség akkor a legnagyobb, ha a vetített fény függőlegesen érkezik a képfelületre és a szemlélő ugyanezen a tengelyen nézi a vetített felületet. A vetítés tengelye és az optikai tengely ebben az esetben megegyeznek. A nézési szög 0°. Így mérhető a maximális fénysűrűségi tényező, a gain. Viszont minél távolabb helyezkedik el a szemlélő a vetítés tengelyétől, annál nagyobb lesz a nézési szög és rendszerint annál kisebb lesz a reflektált fény fénysűrűség tényezője.

[5] Fénysűrűség diagram: A fénysűrűségi tényezőt mutatja az adott nézőpontban. Minél laposabb a görbe, annál egyenletesebb a vetített felület fénysűrűség eloszlása. Minél meredekebb a görbe, annál inkább hajlamos a vetítőfólia úgynevezett hot-spot-ok képződésére (világosabb foltok a kép közepén) és így nem alkalmas bizonyos felhasználási módokra (pld. lágy átmenetű vetítés).

[6] Szórásszög és half gain szög: Egy képfelület szórásszöge a nézési képhatár a DIN 19045 szabvány szerint. Ezt a nézési képhatárt a 0 vagy vetítési tengelyhez képest jobbra és balra 40°-ban határozzák meg.

A half gain szög azt a vetítési tengelyhez viszonyított oldalszöget adja meg, amelynél a ß fénysűrűségi tényező értéke 50 %. Ezt az adatot csak ritkán említik plusz jellemzőként a fénysűrűségi tényező mellett egy vetítőfólia jellemzésénél.

[7] Feketeérték: A vetített képben a fekete intenzitását adja meg. A feketeértéket mind a vetítő fényforrása, mind pedig a projekciós felület befolyásolják. Az optimális feketeérték a beeső fény elméletileg nulla százalékos reflexiója illetve transzmissziója lenne.

[8] A Gerriets egy folyamatosan bővülő vállalat, leányvállalataival és disztribútoraival 19 országban van jelen. 1946-os alapítása óta Gerriets szakcéggé vált a színpadi-, rendezvényi- és kiállítási igények megoldásában.

Tevékenysége minden területre kiterjed: függönyök, lepedővászon és szcenikai anyagok gyártása, nagy szélességű textíliák, horizontális szövetek, dekoratív szövetek, színpadi bársonyok, effektanyagok, színpadi felszerelések, például függöny mozgató sínrendszerek.

Background Image
Background Image
Elölről vetíthető fólia
02
Elölről vetíthető fólia
Az elölről vetíthető fóliák ideális megjelenítő felületek amikor a néző a vetítőgép és a fólia között helyezkedik el!

Ne köss kompromisszumot!

Az OPERA® fólia az első vetítésre professzionálisan alkalmazható fólia volt, melyet a Gerriets [1] gyár fejlesztett ki a New York-i Metropolitan Opera számára.

Élethű megjelenítés!

Egyediségét jellemezte, hogy extrém szélességben látható és a vetített képet zavaró illesztések nélkül készült, egy speciális bevonattal, amely olyan fénytörést biztosított, hogy a látható kép minél élesebb élethűbb legyen.

Ezt a technológiát azóta még tökéletesebbé fejlesztette a gyár ezzel elérve, hogy ma 2 méterről már szabad szemmel nem látható a fólia illesztése.

Szeretnél többet tudni az elölről vetíthető fóliákról?

A fólia függesztéshez szükséges konfekcionálás, - ami lehet akár ringli, akár bújtató, de még tépőzár is, egyenértékű az anyaggal, tehát nem gyengíti meg a szerkezetét.

Tudtad, hogy az OPERA® fóliát a Gerriets cég találta fel és a köztudattal ellentétben nem szürke, hanem fehér?


[1] A Gerriets egy folyamatosan bővülő vállalat, leányvállalataival és disztribútoraival 19 országban van jelen. 1946-os alapítása óta Gerriets szakcéggé vált a színpadi-, rendezvényi- és kiállítási igények megoldásában.

Tevékenysége minden területre kiterjed: függönyök, lepedővászon és szcenikai anyagok gyártása, nagy szélességű textíliák, horizontális szövetek, dekoratív szövetek, színpadi bársonyok, effektanyagok, színpadi felszerelések, például függöny mozgató sínrendszerek.

PDF File csatolmány

Előlről vetíthető fóliák

Letöltöm (5 MB)
Background Image
Background Image
Hátulról vetíthető fólia
03
Hátulról vetíthető fólia
A hátulról vetíthető fóliák ideális megjelenítő felülete, amikor a fólia a vetítőgép és néző a között helyezkedik el!

A jó megoldást kínáljuk részedre!

A hátulról vetíthető fólia alapértelmezettként szürke színű, de sok esetben felmerült az igény a színházak részéről, hogy az egyébként gyakran használt fekete háttérben nagyon hivalkodó szürke - vagy az elölről vetíthető fóliák esetében fehér - színű fóliát kiváltsák feketére.

A fekete az fekete!

Ezért dolgozta ki a gyár a fekete vetítő fóliát, amin egyébként még élénkebben jelennek meg a színek!

Természetesen ezek az anyagok is hegeszthetőek, tehát extrém szélességben és a vetített képet zavaró illesztések nélkül készülnek.

Szeretnél többet tudni a hátulról vetíthető fóliákról?

A fólia függesztéshez szükséges konfekcionálás, ami lehet akár ringli, akár bújtató, de még tépőzár is, egyenértékű az anyaggal, tehát nem gyengíti meg a szerkezetét.

Tudtad, hogy a Gerriets [1] cég gyárt fekete színű vetítőfóliát, ami hátulról is vetíthető?


[1] A Gerriets egy folyamatosan bővülő vállalat, leányvállalataival és disztribútoraival 19 országban van jelen. 1946-os alapítása óta Gerriets szakcéggé vált a színpadi-, rendezvényi- és kiállítási igények megoldásában.

Tevékenysége minden területre kiterjed: függönyök, lepedővászon és szcenikai anyagok gyártása, nagy szélességű textíliák, horizontális szövetek, dekoratív szövetek, színpadi bársonyok, effektanyagok, színpadi felszerelések, például függöny mozgató sínrendszerek.

PDF File csatolmány

Hátulról vetíthető fóliák

Letöltöm (1.3 MB)
Background Image
Background Image
Hátulról vetíthető fólia
04
Elölről-hátulról vetíthető fólia
Az elölről-hátulról vetíthető fóliák előnye, hogy ugyanarra a fóliára elölről és hátulról is lehet vetíteni.

Válassz tetszés szerinti vetítési pozíciót!

A Gerriets [1] vetíthető fóliák ideális megjelenítő felületek, amikor a néző a vetítőgép és a fólia között helyezkedik el, és akkor is, amikor a fólia a vetítőgép és néző a között helyezkedik el!

Tudod, hogy bár ezek a fóliák alkalmasak a 2 oldalról történő vetítésre, csak nagyon szükséges esetben ajánljuk ezek alkalmazását?

Szeretnél többet tudni az elölről-hátulról vetíthető fóliákról?

Az elölről- hátulról vetíthető fóliákat kicsit a multifunkciós terekhez tudnánk hasonlítani. Ezek a terek - bár nagyon sok igényt kiszolgálnak -, igazán egyik tevékenységre sem 100 %-ban alkalmasak, minden területen kompromisszumokat kell kötni.

Ilyenek a minden oldalról vetíthető fóliák is!

Sosem lehet rajtuk olyan képet előállítani, mint a professzionális elölről, vagy hátulról vetíthető felületeken, de ha valamilyen helyi adottság miatt nem megoldható mindkét funkcióval rendelkező fólia, akkor - kompromisszumokkal - helyettesíthetőek ezzel az anyaggal.

Olyan helyeken fordul elő, ahol nincs elegendő tréger [2], amibe bekötve 2 fóliát tudnak tárolni, vagy nincs egyáltalán zsinórpadlás, emiatt nem tudják felhúzni stb.

Természetesen ezek az anyagok is hegeszthetőek, tehát extrém szélességben látható és a vetített képet zavaró illesztések nélkül készülnek.

A függesztéshez szükséges konfekcionálás - ami lehet akár ringli, akár bújtató, de még tépőzár is - egyenértékű az anyaggal, tehát nem gyengíti meg a szerkezetét.


[1] A Gerriets egy folyamatosan bővülő vállalat, leányvállalataival és disztribútoraival 19 országban van jelen. 1946-os alapítása óta Gerriets szakcéggé vált a színpadi-, rendezvényi- és kiállítási igények megoldásában.

Tevékenysége minden területre kiterjed: függönyök, lepedővászon és szcenikai anyagok gyártása, nagy szélességű textíliák, horizontális szövetek, dekoratív szövetek, színpadi bársonyok, effektanyagok, színpadi felszerelések, például függöny mozgató sínrendszerek.

[2] A zsinórpadlás fel-le mozgó trégerek és ponthúzók segítségével teljes takarásba tudjuk felvinni a vetítőfóliákat és más díszletelemeket.

PDF File csatolmány

Előlről hátulról vetíthető fóliák

Letöltöm (7.2 MB)
Background Image
05
Vetítőfólia-mozgató rendszerek
Fóliamozgató rendszereinkkel a vetítőfóliák sérülés- és deformáció menetesen fel- és lecsévélhetőek!

Forma 1-es anyagokat is használunk!

A csévélhető vetítőfóliáknál az egyik legnehezebb feladat, hogy az akár 20 méteres fesztávon ne legyen behajlás, ugyanis bármilyen mértékű ív gyűrődést eredményez a fólián.

A Gerriets [1] cég fejlesztése nyomán sikerült karbon anyagból egy olyan csőrendszert előállítani és egy mozgatórendszert hozzárendelni, amelyek segítségével nullára redukálható a behajlás. A MEGASCREEN TOUR típus mindezek mellett könnyen és gyorsan kis egységekre szedhető az egyszerű szállítást megkönnyítve.

Megbízható és gyors!

A MEGASCREEN és a MEGASCREEN TOUR olyan mozgatható alsó hengeres vetítővászon rendszerek, amelyek a szénszálas csöveket használják. Gyors összeszerelési és szétszerelési időt kínálnak minden szabványos formátumban és speciális méretben, valamint a gyors hengersebességet 0,4 m/s-ig.

Szeretnél többet tudni a Fóliamozgató rendszerről?

A MEGASCREEN és a MEGASCREEN TOUR egyedülálló színpadi eszközök, amelyek tökéletesen alkalmasak turnékra, alkalmi különleges eseményekre, koncertekre és állandó installációkra.

A MEGASCREEN TOUR és a MEGASCREEN nagyon hasonlóak a műszaki előírások szempontjából. A két fő különbség a rendszer maximális szélessége és a szénszálas csövek átmérője.

A rendszerméret 2000 centiméter szélességtől érhető el.


[1] A Gerriets egy folyamatosan bővülő vállalat, leányvállalataival és disztribútoraival 19 országban van jelen. 1946-os alapítása óta Gerriets szakcéggé vált a színpadi-, rendezvényi- és kiállítási igények megoldásában.

Tevékenysége minden területre kiterjed: függönyök, lepedővászon és szcenikai anyagok gyártása, nagy szélességű textíliák, horizontális szövetek, dekoratív szövetek, színpadi bársonyok, effektanyagok, színpadi felszerelések, például függöny mozgató sínrendszerek.

PDF File csatolmány

Vetítőfólia-mozgató rendszerek

Letöltöm (15.3 MB)
Background Image
Background Image
Színháztechnikai megoldásokkal kapcsolatos projektjeink
Vetítőfólia-mozgató rendszer telepítése

Az újonnan átadásra kerülő Eiffel Műhelyház Bánffy termébe egy olyan speciális vetítőfelületet szeretett volna elhelyezni a megrendelő, amely könnyedén felcsévézhető (feltekerhető), hogy a produkciók látvány elemeinek képi megjelenítése rendben legye...

Projekt részletei
Beltéri, díszletbe épített LED-fal telepítése

Azt a megbízást kaptuk, hogy a Vígszínházba 2 db 9 négyzetméteres beltéri, nagy felbontású LED-falat a hatalmas forgatható díszletbe építsünk be.

Projekt részletei
Background Image